Zodvodnenie dohôd sa môže obrátiť proti dohodárom, varujú firmy

07.01.2013 Bratislava

Bratislava 6. januára (TASR) - Posilnenie ochrany dohodárov sa môže dotknúť ich samých, ale aj zamestnancov vo firmách, kde pracujú. Obmedzením práce na dohody zo strany zamestnávateľov môže totiž podľa Dariny Mokráňovej z Indexu Nosluš dôjsť k situácii, keď prácu dohodárov prenesú firmy na pracovníkov v klasickom pracovnom pomere.

Dohody sa totiž stali menej flexibilnou a porovnateľne administratívne aj legislatívne náročné ako pracovná zmluva. Z tohto dôvodu tak môže dôjsť k tomu, že zamestnávatelia prestanú využívať tuto formu zabezpečenia pomocných prác a vykrytia špičiek, čím sa tieto práce presunú na plecia zamestnancov.

Personálna spoločnosť Trenkwalder dodáva, že zavedenie vyšších odvodov z práce na rôzne typy dohôd je nesystémovým zásahom do ekonomiky. Prehlbuje totiž ekonomické dopady na zamestnávateľov bez toho, aby im poskytoval akékoľvek kompenzácie.

Zvýšenie odvodov v súvislosti s dohodármi totiž znamená rast personálnych nákladov firiem. Tieto si však v súčasnej ekonomickej realite budú musieť kompenzovať buď znižovaním počtu pracovníkov, transformáciou dohodárov na zamestnanecký pomer za nižšiu mzdu i spomalením tempa rastu nových pracovných miest.
 

Vyberte región